keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Maa-artisokkakeitto ja lakritsikeksiä



Tarvitset (4 hengelle):
400 g maa-artisokkaa
140 g puikulaperunaa
1 salottisipulin
1 pienen valkosipulinkynnen
40 g voita
1-1,5 dl valko- tai kuohuviiniä
2 dl kasvislientä
2-3 dl kermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Lakritsikeksiin tarvitset:
3,5 rkl voita
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl raakalakritsijauhetta (Lakrids tai Urtekram, kaupan leivontahyllystä)
3 rkl vettä

Pese maa-artisokat, mutta älä kuori, paloittele puoliksi. Paahda maa-artisokkia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. 
Kuori ja paloittele perunat, kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita voissa. Lisää pehmeät maa-artisokat, perunat ja viini. Keittele sen aikaa, että viinin määrä on puolittunut. Lisää kasvisliemi ja osa kermasta, noin 1 dl. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Painele keitto siivilän läpi, jolloin saat maa-artisokan pienet, ohuet kuorenpalat pois ja keitosta tulee huippusileää. 

Keksejä varten laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Sulata voi. Yhdistä tehosekoittimessa sokeri, jauhot ja lakritsijauhe. Lisää voisula ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Keksiseos on melko löysää. Lusikoi se leivinpaperin tai silikonisen paistoalustan päälle tasaisesti eli teet vain yhden ison keksin. Paista 5-10 minuuttia. Ole tarkkana, keksi alkaa helposti tummumaan reunoilta. Anna keksin kovettua ennen kuin irrotat sen alustasta. 

Lämmitä keitto juuri ennen tarjoilua, tarkista maku ja koostumus. Jos keitto on liian paksua, lisää kermaa. Asettele lautasen pohjalle yksi keksi ja lisää keittoa päälle. Murustele keiton päälle vielä vähän keksiä, saat pinnalle ulkonäköä ja struktuuria. 

Alkuperäinen ohje: Glorian ruoka&viini -lehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti